## MP Board Class 7th Maths Solutions Chapter 8 Comparing Quantities Ex 8.3

Question 1.

Tell what is the profit or loss in the following transactions. Also find profit percent or loss percent in each case.

(a) Gardening shears bought for ₹ 250 and sold for ₹ 325.

(b) A refrigerator bought for ₹ 12,000 and sold at ₹ 13,500.

(c) A cupboard bought for ₹ 2,500 and sold at ₹ 3,000.

(d) A skirt bought for ₹ 250 and sold at ₹ 150.

Solution:

(a) Cost price = ₹ 250,

Selling price = ₹ 325

Profit = 325 – 250 = ₹ 75

(b) Cost price = ₹ 12000,

Selling price = ₹ 13500

Profit = 13500 – 12000 = ₹ 1500

Profit % = \(\frac{1500}{12000} \times 100=12.5 \%\)

(c) Cost price = ₹ 2500,

Selling price = ₹ 3000

Profit = 3000 – 2500 = ₹ 500

(d) Cost price = ₹ 250,

Selling price = ₹ 150

Loss = 250 – 150 = ₹ 100

Question 2.

Convert each part of the ratio to percentage:

(a) 3 : 1

(b) 2 : 3 : 5

(c) 1 : 4

(d) 1 : 2 : 5

Solution:

Question 3.

The population of a city decreased from 25,000 to 24,500. Find the percentage decrease.

Solution:

Initial population = 25000 and Final population = 24500

Decrease = 500

Question 4.

Arun bought a car for ₹ 3,50,000. The next year, the price went upto ₹ 3,70,000. What was the percentage of price increase?

Solution:

Initial price = ₹ 350000

Final price = ₹ 370000

Increase = ₹ 20000

Question 5.

I buy a T.V. for ₹ 10,000 and sell it at a profit of 20%. How much money do I get for it?

Solution:

Cost price = ₹ 10,000

Profit % = 20%

∴ Profit = 20% of 10000

Selling price = Profit + Cost price

\(=\frac{20}{100} \times 10000+10000\)

= 2000 + 10000 = ₹ 12,000

Question 6.

Juhi sells a washing machine for ₹ 13,500. She loses 20% in the bargain. What was the price at which she bought it?

Solution:

Selling price = ₹ 13500,

Loss% = 20%

Let the cost price be x.

∴ Loss = 20% of x

Cost price – Loss = Selling price

Therefore, she bought it for ₹ 16875.

Question 7.

(i) Chalk contains calcium, carbon and oxygen in the ratio 10 : 3 : 12. Find the percentage of carbon in chalk.

(ii) If in a stick of chalk, carbon is 3 g, what is the weight of the chalk stick?

Solution:

(i) Ratio of calcium, carbon and oxygen = 10 : 3 : 12

Therefore, percentage of carbon = \(\frac{3}{25} \times 100 \%\)

= 12%

(ii) Let the weight of the chalk stick be x g.

Question 8.

Amina buys a book for ₹ 275 and sells it at a loss of 15%. How much does she sell it for?

Solution:

Cost price = ₹ 275

Loss% = 15% or Loss = 15% of 275

Cost price – Loss = Selling price

⇒ 275 – 41.25 = Selling price

∴ Selling price = ₹ 233.75

Question 9.

Find the amount to be paid at the end of 3 years in each case:

(a) Principal = ₹ 1,200 at 12% p.a.

(b) Principal = ₹ 7,500 at 5% p.a.

Solution:

(a) Principal (P) = ₹ 1200

Rate (R) = 12% p.a.

Time (T) = 3 years

Question 10.

What rate gives ₹ 280 as interest on a sum of ₹ 56,000 in 2 years?

Solution:

Therefore, 0.25% gives ₹ 280 as interest on the given sum.

Question 11.

If Meena gives an interest of ₹ 45 for one year at 9% rate p.a„ What is the sum she has borrowed?

Solution:

Therefore, Meena has borrowed ₹ 500.