MP Board Class 6th Special English Revision Exercises 2

Looking to improve English skills and gain more subject knowledge then the best resources that you can use here is MP Board Solutions for Class 6th English Revision Exercises 2 Questions and Answers. Make sure you use them as reference material at the time of preparation & score good grades in the final exams. Students who feel tough to learn English Revision Exercises 2 concepts can take help from this MP Board Class 6th English PDF and answer all the questions easily in the exams. Go to the below sections and get Class 6th English MP Board Solutions Revision Exercises 2 PDF.

MP Board Class 6th Special English Solutions Revision Exercises 2

Do you feel scoring more marks in the English Grammar sections and passage sections are so difficult? Then, you have the simplest way to understand the question from each concept & answer it in the examination. This can be only possible by reading the passages and topics involved in the MP Board solutions for Class 6th English Revision Exercises 2 Questions and Answers. All the Solutions are covered as per the latest syllabus guidelines. So get them and prepare properly for the final exams.

Word Power

(a) Match the Following

MP Board Class 6th Special English Revision Exercises 2 img-1
Answer:
1. → 3
2. → 1
3. → 2
4. → 6
5. → 4
6. → 5

Fill in the blanks with help of given words:

(friendship, favour, treasure, wasteful, righteousness, justice, praises, virtues, leader, outlaws)

  1. Saladin, the great, found one day that he had spent all his …………… in wars and ……………….. living.
  2. To the end of his days, the Jew enjoyed Saladin’s ………….. and ……………
  3. The king ruled the Kingdom with …………… and ……………
  4. He only heard …………….. of his ……………. from everyone.
  5. Robin Hood was the ………………. of a company of ………………. who lived in Sherwood Forest.

Answer:

  1. treasure, wasteful
  2. friendship, favour
  3. justice, righteousness
  4. praises, virtues
  5. leader, outlaws.

(c) Make sentences with the given words and phrases.
(inherit, willingly, countryside, virtue, passing through, ignorant, put on)

Inherit                 : He has inherited huge property from his ancestors.
Willingly              : I do my work willingly.
Countryside        : The natural scene of the countryside is very beautiful.
Virtue                  : Everyone praises him for his virtues.
Passing through : I got afraid while I was passing through a dense forest.
Ignorant              : A child is ignorant of the ways of the worlds.
Put on                 : Small children put on new clothes on festive occasions.

Comprehension

Answer these questions.

Question 1.
Why did Saladin think of a trick to get some money from the Jew?
Answer:
Saladin thought of a trick to get some money from the Jew because he was so miserly that he would never lend money willingly.

Question 2.
Why was it not possible to settle the questions of inheritance?
Answer:
It was not possible to settle the question of inheritance because all the three rings were so similar that no one could tell which was the true one.

Question 3.
What was Brahmadatta’s object in leaving the city in disguise?
Answer:
Brahmadatta left the city in disguise to search a person who could find any fault in him.

Question 4.
Why were the two chariots not able to move on?
Answer:
The two chariots were not able to move on because the track was narrow and neither of the charioteers was willing to let the other pass.

Question 5.
Has anyone seen the wind?
Answer:
No, no one has seen the wind.

Question 6.
What do the leaves do when the wind is passing through?
Answer:
The leaves hang trembling when the wind passing through.

Question 7.
Why was Robin Hood a terror to the rich people?
Answer:
Robin Hood used to rob the rich people to help the poor with the booty. Hence they were afraid of him (Robin Hood).

Question 8.
When did Robin Hood let the Sheriff go?
Answer:
Robin Hood allowed the Sheriff to leave only after snatching all the money he had.

Grammar

(a) Combine the following pairs of sentences using “So ……. that.”
1. This book is not very difficult.
We can read it easily.

2. This bag is not very heavy.
I can lift it.

3. These pens are not very expensive.
We can buy them.

4. That bus is not very crowded.
We can travel in it comfortably.
Answer:
1. This book is not so difficult that we cannot read it easily.
2. This bag is not so heavy that I cannot lift it.
3. These pens are not so expensive that we cannot buy them
4. That bus is not so crowded that we cannot travel in it comfortably.

(b) Change the voice.

  1. They are writing the letters.
  2. He is playing cricket.
  3. He has posted the letters.
  4. She has answered the questions satisfactorily.

Answer:

  1. The letters are being written by them.
  2. Cricket is being played by him.
  3. The letters has been posted by him.
  4. The questions have been answered satisfactorily by her.

(c) Combine the following pairs of sentences using neither ………. nor.

1. Bholu didn’t play cricket yesterday.
Bholu didn’t play hockey yesterday.

2. Ritu didn’t take coffee.
Ritu didn’t take tea.
Answer:
1. Bholu played neither cricket nor hockey yesterday.
2. Ritu took neither coffee nor tea.

Let’s Write

Question 1.
Write a paragraph on “The Story of the True Ring.” What lesson does it teach?
Answer:
A rich man had a very beautiful ring. It was declared that before he died, he would pass the ring on to the worthiest of his sons. The son who received the ring, would inherit his property and be the head of the family after his death.

In this way the ring passed from father to son through several hundred years. At last it came into the hands of a man who had three sons.

The man loved his sons equally. He promised the ring to each of them. So he got two rings made. The three rings were alike. When the man was dying, he secretly gave each of the sons a ring. So after his death each claimed the inheritance. In order to prove their claim, each showed a ring. Everyone found the rings so similar that no one could tell which was the true ring. So the question of inheritance could not be solved. It is clear from the story that all the religions are true.

Question 2.
Describe in a paragraph how Brahmadatta ruled his kingdom.
Answer:
Brahmadatta was a just, impartial and righteous ruler. He gave fearless judgements. The people were satisfied under his rule. They settled their disputes without violence. People remained peaceful. He asked his ministers and the courtiers about his faults, but no one pointed his faults, as he had none. The people praised him highly for his virtues.

Question 3.
Write a letter to your friend congratulating him/her on his/her birthday.
Answer:
F-20, Patel Nagar
Indore …….
May 15, 2005

Dear friend,
Accept my heartiest congratulation on your birthday. I had wished to join you on this occasion. But I could not came. Anyway hope you will manage everything in a grand manner. Your parents are very enthusiastic to arrange for such occasion, your brothers and sisters are there to enjoy and give you company. Once again I congratulate you and wish all my best for the occasion.

Yours
Ashish

If you need some more information about MP Board Solutions for Class 6th English Revision Exercises 2 Questions and Answers then visit our site frequently and get all the resources that you look for. Also, share this page with your friends and make them learn all the concepts thoroughly before the exams.

Leave a Comment