MP Board Class 10th Special English Important Questions Chapter 10 The Last Leaf

MP Board Class 10th Special English Important Questions Chapter 10 The Last Leaf

I. Answer the following questions in about 25 words:

Question 1.
What was called ‘places’? What was special about them? (MP 2014, 18)
Answer:
The streets had broken themselves into small strips. These strips were called places. They made strange angles and curves. One street crossed itself a time or two. They were mazy.

Question 2.
Why did the art people flock to the old Greenwich village? What did they hunt for there?
Answer:
The art people flocked to the old Greenwich village because they could easily evade those who gave them painting material on credit. There they hunted for north windows and eighteenth century gables and Dutch athic and low rents.

Question 3.
How did Sue and Johnsy happen to start a joint studio?
Answer:
Sue and Johnsy were from Maine and California respectively. One day they met in a hotel. They found their comment tastes in art, Chicory salad and bishop sleeves. So they decided to start a joint studio.

Question 4.
What stalked about in the colony of artists in November?
Answer:
A cold, unseen stranger stalked about the colony of the artists in November. The doctors called it pneumonia.

Question 5.
What did the doctor say to Sue about Johnsy’s illness?
Answer:
The doctors told Sue very clearly that Johnsy had lost the wills to be alive. So, she had one chance in ten or only that she was going to get well. Medicines won’t help her in the meanwhile.

Question 6.
What did Johnsy was to paint some day? (Imp.)
Answer:
Johnsy wanted to paint the Bay of Naples some day.

MP Board Class 10th Special English Important Questions Chapter 10 The Last Leaf

Question 7.
How did Johnsy associate her life with the falling ivy leaves? (MP 2017)
Answer:
In front of Johnsy’s window there was a wall. A creeper was climbing on it. Leaves were falling from it one by one. Johnsy associated her life with the falling ivy leaves. She thought she would die with the falling of the last ivy leaf.

Question 8.
How did Sue earn her livelihood? (MP 2015)
Answer:
Sue was an artist. She drew pictures which illustrated magazine stories. In this way, she earned her livelihood like all other young artists.

Question 9.
Why did Sue go to meet old Behrman? (MP 2013)
Answer:
Sue had failed to revive the will to live in Johnsy. She began to prepare herself for death when only one leaf was left on the ivy. Sue thought of a plan to save the life of her friend. Therefore, she went to meet old Behrman.

Question 10.
Why did the last leaf not fall?
Answer:
The last ivy leaf had fallen during the night when it was raining and Johnsy was sleeping. Just then, Behrman painted a leaf in green colour. It looked exactly like the real leaf. It did not fall because it was painted on the wall.

Question 11.
What was old Behrman’s masterpiece?
Answer:
The last ivy leaf painted by Behrman to save the life of Johnsy was his masterpiece.

Question 12.
What evidences do you find in the story to conclude that Behrman painted the last leaf?
Answer:
Behrman painted the last leaf. We find the following evidences to conclude it:
He had worked at night in the rain. A still lighted lantern was found there. His shoes and clothing were wet through the icy cold, they also found a ladder, some brushes and a palette with green and yellow colour mixed on it.

MP Board Class 10th Special English Important Questions Chapter 10 The Last Leaf

II. Answer the following questions in about 50 words:

Question 1.
How did Behrman save Johnsy’s life? (Imp.)
Answer:
Behrman learnt about Johnsy’s fancies. He did not waste a single second. He took a lantern because it was dark. He took a ladder because he had to paint the leaf on the wall. He took brushes and green and yellow colours. He painted the leaf on the wall though it was raining heavily. The real leaf has already fallen.

The painted leaf stuck to the wall. Johnsy saw the last leaf still intact. It revived confidence and will to live in her. It was his masterpiece. Behrman died of pneumonia but saved Johnsy’s life.

Question 2.
What was the significance of the last leaf in the life of Johnsy? (Imp.)
Answer:
Long illness made Johnsy’s life morbid. She kept watching the falling ivy leaves on the front wall through the window. She developed a silly superstition. She declared that she would surely die the moment the last leaf fell down from the vine. Her condition got from bad to worse with the fall of every leaf.

She prepared herself to die when only one leaf was left. Then she fell asleep. Sue got a leaf painted by Behrman. The leaf kept sticking to the wall. Johnsy’s will to live revived. Thus, the last leaf was very significant in Johnsy’s life.

Question 3.
‘A friend in need is a friend indeed’. How did Sue prove that she was a friend indeed? (Imp.)
Answer:
She was Johnsy’s friend. Johnsy suffered from pneumonia. Sue felt worried. She called a doctor. He told Sue, that medicines cannot cure Johnsy. She had lost the will to live. Her problem was less physical and more psychological. She tried her best to convince Johnsy that her death was not related to the falling of leaves.

Last of all she told about Johnsy’s fancies to an old painter. The old painter painted a leaf on the wall. Johnsy saw that the last leaf did not fall in spite of heavy rain and wind. She regained her will to live and got well. In this way, Sue proved to be a good friend to Johnsy.

MP Board Class 10th Special English Important Questions Chapter 10 The Last Leaf

Question 4.
‘There cannot be any sacrifice greater than that of giving one’s own life for others.’ Justify this statement considering the sacrifice made by Behrman.
Answer:
Behrman was an old painter. One day, a girl named Sue came to him. She told him about her friend Johnsy, who was suffering from pneumonia. She had developed a foolish fancy that she would die as soon as the last leaf from an ivy creeper fell. He thought over the problem. He decided to save Johnsy’s life. It was raining heavily.

He painted a leaf on the wall. He got drenched and caught pneumonia. He died after two days. Johnsy saw that the leaf was still there. She revived the will to live and got well. Behrman had made a great sacrifice. He gave his own life to save Johnsy ’s life.

Question 5.
Why are certain pains and sorrows necessary? (MP 2018)
Answer:
The certain pains and sorrows are necessary in ones life to become a better person. It depends on how you look at things. It has five qualities which you manage to hang on to them, will make you a person who is always at peace with the world.

  1. First quality: You are capable of great things, but you must never forget that there is God’s hand guiding your steps.
  2. Second quality: To learn to bear certain pains and sorrows because they will make you a better person.
  3. Third quality: Learning from his own mistake. This means that correcting our own mistake in our life as it helps to keep us on the road to justice.
  4. Fourth quality: To always pay attention to what is happening inside us. As what we are from inside always reflects our life.
  5. Fifth quality: Pains and sorrows leaves a mark. In just the same you should know that everything you do in life leaves a mark. So try to be conscious of that in you every action.

MP Board Class 10th English Important Questions

MP Board Class 10th Special English Important Questions Chapter 9 If

MP Board Class 10th Special English Important Questions Chapter 9 If

I. Answer the following questions in about 25 words:

Question 1.
What does the poet want his son to do by saying “keep your head when all about you are losing theirs and blaming it on you”?
Answer:
The poet refers to the situation when the people lose their cool. They get angry and start blaming someone for creating such a situation. A perfect man does not get irritated on such occasions.

Question 2.
How does the poet want his son to treat triumph and disaster?
Answer:
His son should treat victory and defeat on equal footing in a nutshell, he should not be puffed up on gaining something. He should also not lose heart in the event of some loss or in the face of hardships.

Question 3.
How does the poet want his son to react to loss?
Answer:
The poet wants his son to bear his loss cool headedly. He should not highlight his loss in public. He behaves in the proverb ‘weep and weep alone’ Nobody wipes the tears of a loser.

Question 4.
How does the poet want his son to deal with crowds, kings and commoners? (MP 2011)
Answer:
The poet wants that his son should keep his virtue while talking to the crowds. He should be aware of his position in society while he walks with a king. He should not attach himself with commoners.

Question 5.
Explain:
If you can fill the unforgiving minute
with sixty seconds worth of distance run,
yours is the Earth and everything that’s in it,
and which is more-you’ll be a man my son!
Answer:
He should not remain idle even for a single second. He should achieve his objective in piece-meals. Then he will become the sole possessor of Earth or a complete (perfect/man) human being.

MP Board Class 10th Special English Important Questions Chapter 9 If

II. Answer the following questions in about 50 words:

Question 1.
‘If’ is a poem with a clear cut moral message.” Explain. (MP 2010)
Answer:
‘If’ gives a clearcut message which resembles the message of the Gita. One should be like a lotus which lives in water but is not affected by it man should be neutral. Loss and gain, friendship and enmity should neither affect nor infect him. He should neither be elated in prosperity nor depressed in adversity. He should trust the voice of his conscience. He should not show himself off. He should keep his cool amidst uproar. He should be self-sacrificing.

Question 2.
“If you can dream and not make dreams your master.” Discuss with reference to the dreams of modern youth. (MP 2010)
Answer:
A sound body alone sleeps soundly and views dreams. However, dreams are neither real nor reliable. He, who is guided by dreams is misguided. He loses both his present and his future. The modem youths are very dreamy. They aspire to grow rich and earn fame over night. They aspire to build a good body and have a sound mind.

They desire to get a good wife and a lofty career. They spend beyond their capacity to achieve them and lose their precious time, normal health and hard earned money. They also lose their cool and get shaken. Dreams leave them frustrated and worthless.

MP Board Class 10th English Important Questions

MP Board Class 10th Special English Important Questions Chapter 8 What is Culture

MP Board Class 10th Special English Important Questions Chapter 8 What is Culture

I. Answer the following questions in about 25 words:

Question 1.
What does Nehru find when he looks through the pages of history or current studies? (MP 2014)
Answer:
Nehru, quite often looks through the pages of history or current studies. He sometimes finds that people who know one another most, quarrel most. Even adjoining countries quarrel with one another over trifles.

Question 2.
Why does the author say that knowledge by itself doesn’t lead to greater co-operation or friendship? (Imp.)
Answer:
The author has read or seen adjoining countries rubbing one another illegality. They have thorough understanding of one another. Therefore, he says that knowledge by itself doesn’t lead to greater co-operation or friendship.

Question 3.
What makes the author think that the idea of cultural relations is good only in theory?
Answer:
Every country and every individual seem to have their peculiar idea of culture. Those peculiar ideas come into conflict and lead to estrangement. Therefore, the idea of cultural relations is good only in theory, not in practice.

Question 4.
What are the things that affected the culture of India in the old days? (MP 2016)
Answer:
Culture is usually affected by geography, climate and soil. The Himalayas, the forests, the great rivers of India and a host of other things affected the culture of India in the old days. It was also affected by architecture, music and literature.

MP Board Class 10th Special English Important Questions Chapter 8 What is Culture?

Question 5.
How does civilization influence culture? (Imp.)
Answer:
Each separate civilization develops its own culture which has its root in past generations. The impulse that initially starts a civilization is affected by various conceptions. Their action and interaction moulds the culture.

Question 6.
What kind of attitude should a cultured mind develop?
Answer:
A cultured mind is rooted in itself. It should have its doors and windows open. It should be capable of understanding the other people’s viewpoint fully. The question of agreement or disagreement arises after he understands a thing.

Question 7.
When does a society become static?
Answer:
Social life is essentially a dynamic, changing and growing thing. If the mind of the society is shut up deliberately or isolated to the influence of others the society becomes static. Then the mind becomes opposed to all ideas of alien culture or outside world.

Question 8.
According to Nehru when is it folly to talk about culture or God, Why?
Answer:
According to Nehru, it is a folly to talk about culture or God so long as human beings starve and die. He refers to the poverty of the Indian masses who fail to get two square meals a day.

II. Answer the following questions in about 50 words:

Question 1.
How does Nehru compare the growth of culture with the growth of a tree? (MP 2012)
Answer:
According to Nehru, the individual human being or race or nation must have a certain depth and certain roots somewhere. They have worth because of their roots in the past. It comprises of experience and wisdom. An individual or a group useless without them. However, one cannot live in roots alone.

The roots need the sun and the free air. Then alone can the roots give us sustenance. No branching out or flowering (blossom) is possible without their combination. Only a stout root can sustain leaves, flowers and branches. In the same manner, past experience and wisdom sustain culture.

Question 2.
What is the scientific approach to life’s problems, according to the author? (Imp.)
Answer:
Nehru points out the scientific approach to life’s problems. Scientific approach is the approach of examining everything. It aims seeking truth by trial and error and by experiment. In scientific approach one never says that this must be so. Rather one should try to understand why it is so.

One should accept it only on being convinced of it. One must have the capacity to change one’s views whenever one finds other proof. A man of scientific approach has an open mind to assimilate truth. It can solve all the global problems.

Question 3.
What does culture mean, according to the author? Describe briefly.
Answer:
Pt. Nehru tries to probe into the real meaning of culture. He fails to define the word ‘Culture’ appropriately. Each nation and each civilization develops its own culture. However, we cannot find a pure and unaffected culture. The culture of a country is influenced by its geography, climate and soil.

People of every country are proud of their own culture and consider it the best. Culture means inner growth in a man which governs his conduct. A cultured fellow understands others and enables others to understand him.

MP Board Class 10th Special English Important Questions Chapter 8 What is Culture?

Question 4.
Summarise the views expressed by the author on Nationalism. (MP 2012)
Answer:
According to Pt. Nehru, nationalism is a curious phenomenon. Sometimes, it gives life, growth, strength and unity to the country’s history. It restricts a human being’s thinking to the welfare of his own nation. He excludes the thoughts of all others. The concept of growth fades in his mind. When nationalism becomes aggressive, it becomes dangerous for internationalism.

It turns the noble culture into revengeful and hateful culture. It also breeds conflict. National culture should be balanced so that normal essentials of life are provided to all the human beings. One should rise above narrow nationalism and adopt cosmopolitanism as his way of life.

Question 5.
How did author compare the growth of culture with the growth of a tree? (MP 2017)
Answer:
The author compares the growth of culture with the growth Of a tree because every individual or nation must have certain depth or roots. The culture is related to experience and wisdom of the past. As the roots of the tree needs Sunshine, fresh air and water to flourish. Similarity, even culture depends on individuals, groups, races and then past experiences and wisdom to flourish.

Question 6.
What does Jawaharlal Nehru want the young people to have in them? (MP 2018)
Answer:
Jawaharlal Nehru wants the young people to have the pride of youth and the ambition of youth to do something worth while and big. According to him pride should consist in doing your job in best possible manner. If they are scientist, think of becoming an Einstein, not merely a reader in their university.

If they are a medical man, think of some discovery which will bring healing to the human race. If they are an engineer, aim at some new invention. He says they may have had some virtue and some ability, but essentially they become, what they were because they had some ambition and pride. So that they hitched their wagon to a star, because they tried to do big things. There is no magic, but by strong will and hard work they can success.

So Nehru wants the youth to prepare themselves to grow strong in mind and body, to have that inner urge to do big things and have no doubt about it. Then only you will do big things in your life.

MP Board Class 10th English Important Questions

MP Board Class 10th Special English Important Questions Chapter 7 Report of An Adjudged Case

MP Board Class 10th Special English Important Questions Chapter 7 Report of An Adjudged Case

I. Answer the following questions in about 25 words:

Question 1.
What was the point in dispute between nose and eyes? (Imp.)
Answer:
There was a strange contest between the nose and eyes. It was over the spectacles. The nose called the spectacles as his. Similarly, the eyes expressed their claim over the spectacles.

Question 2.
Explain:
So, tongue was the lawyer, and argued the case,
with a great deal of skill, and a wig full of learning.
While chief baron ear sat to balance the laws,
so famed for his talent in nicely discerming.
Answer:
A lawyer is needed to argue the case on behalf of the claimant. So, the tongue assumed the role of the lawyer. The tongue was both, skilled in expression and learned. The ear was talented for perception of right or wrong. It sat to weigh the laws.

Question 3.
What were the arguments given by the lawyer in favour of the nose as the owner of the spectacles?
Answer:
The lawyer gave the following argument in favour of the nose as the owner of the spectacles.

  • The nose had been wearing the spectacles since times immemorial
  • The spectacles with their straddle are fitted on the nose
  • Any face without a nose cannot wear spectacles.

Question 4.
Who pleaded the case on behalf of the eyes and to what effect?
Answer:
The same lawyer (tongue) shifted his side and pleaded the case on behalf of the eyes. The court refuted them because the previous arguments of the tongue in favour of the nose were far wiser than them.

MP Board Class 10th Special English Important Questions Chapter 7 Report of An Adjudged Case

Question 5.
In whose favour did the judge decide the case and how did he do so?
Answer:
The judge decided the case in favour of the nose. He considered the tongue’s arguments in favour of the eyes as less wise. He advised that eyes should be shut whenever the nose put his spectacles on.

II. Answer the following questions in about 50 words:

Question 1.
What do you understand by the title “Report of an adjudged case”?.
Answer:
The Title “Report of an adjudged case” says, that justice is not done in the court of law. The lawyers have no character. They speak in favour of both the rival parties with similar zeal. They are hired to fight false cases. They do not feel shy even if they lose the case. They cannot be relied on. They charge money from both the rival parties. They befool the clients with only words and rob them of their hard earned money. They give vague arguments. The judges also give random justice.

MP Board Class 10th English Important Questions

MP Board Class 10th Special English Important Questions Chapter 6 Two Gentlemen of Verona

MP Board Class 10th Special English Important Questions Chapter 6 Two Gentlemen of Verona

I. Answer the following questions in about 25 words:

Question 1.
What were the two boys doing when the author met them for the first time? (Imp.)
Answer:
Two small boys stopped the author’s car. They were selling wild strawberries when the author met them for the first time.

Question 2.
Why did Luigi, the driver, try to stop the author from buying the fruit from the two boys?
Answer:
Luigi was the speaker’s driver. He tried to stop the author from buying the fruit from the two boys. There were two reasons behind it. They could get fruit much better in Verona. They wore dirty clothes and had shabby appearance.

Question 3.
Why were the author and his companion strangely attracted to the boys? (MP 2014)
Answer:
The two boys were wearing worn out and ill-sized clothes. The author and his companion gazed at their little figures. They had brown skins, tangled hair and dark earnest eyes. Therefore, they felt strangely attracted to them.

Question 4.
Why did the boys make a visit to the country every Sunday?
Answer:
The boys had a sister named Lucia. She was suffering form tuberculosis of the spine. She was admitted in a hospital at Poleta in the country. Both the boys made a visit to see her condition and make payments every Sunday.

Question 5.
What did the author see when he looked through the glass partition? (MP 2015)
Answer:
The nurse made the author look through the glass partition. The author saw the boys seated at the bedside of a girl of about twenty and chatting with her.

Question 6.
Why did the author refuse to go into Lucia’s room? (MP 2009)
Answer:
The author felt that he should not interfere with the happy family party. Both the brothers were sitting at the bedside of the girl. She was listening to their chattering with sisterly love. Therefore, he refused to go into Lucia’s room.

MP Board Class 10th Special English Important Questions Chapter 6 Two Gentlemen of Verona

Question 7.
What was the secret that the author knew but the boys preferred to keep safely?
Answer:
The two boys had gone to the hospital to see their sister who was suffering from tuberculosis of the spine. The boys preferred to keep this secret safely. The author had seen everything with his own eyes. He knew the secret to the letter.

Question 8.
How did the war effect the family of the two boys? (M.P. 2015)
Answer:
The war effected them badly. Their father, a well known singer had been killed in the war. A bomb destroyed their home. It had thrown the two boys and their sister into the streets. They suffered starvation and bitter cold weather.

II. Answer the following questions in about 50 words:

Question 1.
What works did the boys do to earn some money? Why did they do so? (Imp.)
Answer:
The boys did various works Jo earn some money. They sold strawberries at the outskirts of Verona. They shined shoes outside hotels. They showed visitors through the town to show them places of interest. They ran errands (for reservation of seats etc.) They also sold newspapers even after midnight. They did so in order to make payment for their sister’s treatment. She was suffering from the Tuberculosis of the spine and was admitted in a grand hospital.

Question 2.
How did the two boys look after their sister? (Imp.)
Answer:
The two boys found that their sister was suffering from tuberculosis of the spine. They took her to the hospital to Poleta. It was 30 kilometres from their place. They worked day and night to pay for her treatment. Every Sunday they went to the hospital to see her. Usually, they hired bicycles to reach the hospital. In this way, they looked after their sister.

Question 3.
Write the story of ‘Two Gentlemen of Verona’ in 70-80 words. (MP 2013)
Answer:
Nicola, Jacopo and their sister belonged to a cultured family. War took their father’s life. Their sister was suffering from tuberculosis of the spine. They get her admitted to a hospital 30 kilometers away. They worked day and night. They earned quite little. They spent least money over food and clothing. They saved money for their sister’s treatment. They hired bicycles and went every Sunday to see and look after their sister in the hospital.

The author felt strange attraction for the boys and helped them in all possible ways. The author, even after knowing about their secret, did not reveal anything or make any enquiry from the boys but was moved by their action and humanity.

MP Board Class 10th English Important Questions

MP Board Class 10th Special English Important Questions Chapter 5 Refund

MP Board Class 10th Special English Important Questions Chapter 5 Refund

I. Answer the following questions in about 25 words:

Question 1.
Why did Wasserkopf come to the school after 18 years? (Imp.)
Answer:
Wasserkopf came to school after eighteen years to get his tution fees refunded. He wanted the fees back because he felt that the school education did not provide him any wisdom.

Question 2.
What were Wasserkopf’s arguments to get his fees back? (Imp.)
Answer:
Wasserkopf’s arguments to get his fees back was that his school failed to provide him any wisdom. On the contrary, it had made him worthless.

Question 3.
Why did the principal consider WasserkopFs case “a most unusual state of affairs”?
Answer:
Wasserkopf had come to school after eighteen years. He claimed that the school education had not provided him any wisdom, rather it had made him worthless. Therefore he wanted his tution fees back. This was something very strange. This is why the principal considered it “a most unusual state of affairs”.

Question 4.
Why did the mathematics teacher want to prevent Wasserkopf from failing? (Imp.)
Answer:
The mathematics teacher wanted to prevent Wasserkopf from failing because if he failed the school would have to refund his fees.

MP Board Class 10th Special English Important Questions Chapter 5 Refund

Question 5.
What were the qualities of Wasserkopf that the principal and the masters evaluated?
Answer:
They evaluated his patriarchal manners, gentlemanliness, courtesy, physical culture, alertness, perseverance, logic and ambition.

Question 6.
On what ground was Wasserkopf awarded ‘excellent’ in physical culture? (MP 2015)
Answer:
When Wasserkopf refused to sit on a chair, the mathematics teacher interpreted it that since he wanted to face the oral examination by remaining in the standing position. Due to this Wasserkopf was awarded ‘excellent’ in physical culture.

II. Answer the following questions in about 50 words:

Question 1.
What was the story that the geography master narrated in connection with the city of Brunsuick? (MP 2014)
Answer:
The geography master narrated the following story:
“Once, as the emperor Barbarassa was riding into the city, he met a young peasant girl. She was munching a bun and her mouth was full. The king asked her the name of the city. He said, “God bless you. What is the name of the city ?” The girl answered, “Same to you, Sir.” Then she stopped because her mouth was full. The emperor laughed and said, “Ho! Ho! So, the name of the city is same.”

Question 2.
How did the masters establish that the thirty years war lasted only seven years? (Imp.)
Answer:
Actually, the war took place only during half of each day that is to say, twelve hours out of twenty four and the thirty years at once became fifteen. But not even fifteen years were given to continuous fighting. The fighters were given three hours to eat. This reduced fifteen years to twelve. And if from this we take out the time given up to siestas, to peaceful diversion, to non war like activities it sums up to a total of seven years.

Question 3.
How did the physics master explain that the look of the ass was so sad?
Answer:
The physics master said, In general all of us are usually so sad. We all are victims of illusion. Buffed what illusion can affect the extremely primitive appreciative powers of an ass. Obviously, the illusions of the senses, for the ass look imagination and these must be move other than optical illusions, since the ass, like us observes that object appear to become smaller as be moves away from them.

Question 4.
How did the mathematics teacher prove that he was more shrewed than the form pupil? (MP 2013, 18)
Answer:
Since, Wasserkopf did not want to take written examination, the mathematics teacher allowed him to oral re-examination. He asked him only two questions. One was difficult and the other was easy. He could answer only one question correctly. On the basis of that answer he declared him pass and awarded him excellent marks. In this way he proved himself more shrew than Wasserkopf.

MP Board Class 10th Special English Important Questions Chapter 5 Refund

Question 5.
How did the three masters shatter Wasserkopf’s plan to get the refund? (MP 2011, 16)
Answer:
The mathematics teacher suggested all the teachers to award him good marks. The History, Geography and Physics teachers asked Wasserkopf very easy questions and he answered all the questions wrongly. It was the condition that if his answer were wrong he would be refunded the fees. But the teachers awarded him excellent marks, justifying his answers. The awarded him the certificate of passing. Because of this the fees could not be refunded to him. Thus, these three masters shattered his plan to get the refund.

Question 6.
How far is a school or educational institution accountable for the future of its student? Support your answer with the arguments given in the play. (MP 2015, 17)
Answer:
Students are send to school by parents for earning knowledge. Teachers are expected to teach the students with the best possible efforts. The teachers teach them equally but all the students get different marks. Thus, the success or failure depends on the hard work of students and their sincerity and also upon the background from where they come.

Thus, the educational institute is not responsible for the failure of any student. It is the duty of the educational institute to impart knowledge and it is the responsibility of the students to gain and store it diligently to secure their future.

MP Board Class 10th English Important Questions

MP Board Class 10th Special English Important Questions Chapter 4 To the Cuckoo

MP Board Class 10th Special English Important Questions Chapter 4 To the Cuckoo

I. Answer the following questions in about 25 words:

Question 1.
Why does the poet choose to call the cuckoo a wandering voice?
Answer:
The poet hears the frequent shouts of cuckoo from far as well as from distance. He feels that the cuckoo is wandering from one place to another. So he chooses to call it wandering voice.

Question 2.
What does the cuckoo bring to the poet? (Imp.)
Answer:
The cuckoo sings its songs to the sunny and flowery valley. It makes the poet enjoy spiritual pleasure and transports him to a land of bliss. It revives the memory of visionary tale in him.

Question 3.
What did the cuckoo make the poet do during his school days?
Answer:
During his school days, enchanted by the cuckoo’s song and driven by the desire to see the bird, the poet used to wander through woods and plains to seek her.

Question 4.
How does the earth appear to the poet after hearing the cuckoo’s voice? (Imp.)
Answer:
After hearing the cuckoo’s voice, the earth that appeared substantial and physical to the poet, now appeared unreal like fairyland.

MP Board Class 10th Special English Important Questions Chapter 4 To the Cuckoo

II. Answer the following questions in about 50 words:

Question 1.
What does the poet seek to convey in the lines ‘Thrice welcome a mystery’? (V. Imp.)
Answer:
In these lines the poet says that he enjoys the song of the bird but since he is not able to see it, the bird appears quite mysterious to him. He feels that the bird is some divine creature that sings, remaining invisible. He expresses in these lines, that the cuckoo is a divine thing.

Question 2.
Describe the various ways in which the poet addresses the cuckoo in the poem. (Imp.)
Answer:
The poet addresses the cuckoo in the following different ways:

  • A Blithe Newcomer
  • A wandering voice
  • Darling of spring
  • An invisible thing
  • A mystery
  • A blessed bird.

MP Board Class 10th English Important Questions

MP Board Class 10th Special English Important Questions Chapter 3 Of Expense

MP Board Class 10th Special English Important Questions Chapter 3 Of Expense

Answer the following questions in about 50 words:

Question 1.
Sum up the salutary rules for expenditure suggested by Bacon. (Imp.)
Answer:
Bacon suggests that we should be discreet in spending. We should spend only a fixed part of our income. We should not rely on our servants and employees. A balance in income and expenditure should be maintained. These are the salutary rules suggested by Bacon.

Question 2.
What does Bacon want to convey when he says, ‘To turn all the certainties’? (MP 2018)
Answer:
Bacon instructs the readers to curtail their ordinary expenses. They must not spend more that half of their earnings. They should not rely on their servants and employees because they would bring or buy sorrow and uncertainty. They should be certain their indiscreet spending might not prove painful to them.

Question 3.
Distinguish between ordinary and extraordinary expenses in the light of the views expressed by Bacon. (Imp., MP 2016)
Answer:
Ordinary expenses are normal, routine and unavoidable. They can be calculated in advance. Extraordinary expenses are casual and cannot be foreseen. They are related to medicines, guests, fashion etc.

MP Board Class 10th Special English Important Questions Chapter 3 Of Expense

Question 4.
How far are Bacon’s view relevant to the present time? (Imp.)
Answer:
Bacon advises his readers to be prudent in spending money. We should spend only half of our income and keep the other half in store for rainy day. Our financial matters should be managed by ourselves. These views are very much relevant. The tumultuous markets have produced such uncertainty, that if we fail to keep our money safe, we may suffer immensely at the hands of rising demand of domestic need and expenditure.

Question 5.
How should riches be spent and husbanded to the best advantage? Support your answer with textual references. (Imp.)
Answer:
Riches are meant for spending. It should be spent wisely to earn honour. We should not depend on servants in managing our financial matters. Only a fixed portion of our income should be spent. There should be a proper balance between ordinary and extraordinary expense. If something needs more expense, economy should be kept on some other item to balance the excess of expenditure. Thus, a person should be prudent enough in spending money.

MP Board Class 10th English Important Questions

MP Board Class 10th Special English Important Questions Chapter 2 The Happy Prince

MP Board Class 10th Special English Important Questions Chapter 2 The Happy Prince

Answer the following questions in about 50 words:

Question 1.
What was the statue of the Happy Prince adorned with? (MP 2014)
Answer:
The statue of the Happy Prince was adorned with thin leaves of fine gold. He had two bright sapphires for his eyes and a large red ruby was shining on the handle of his sword.

Question 2.
How was the Swallow instrumental in lessening the miseries of the people? (MP 2011, 12)
Answer:
The happy prince was able to see the miseries of the people and wanted to help them. But since he was just a statue he could not budge from his Palace. The Swallow helped him to make his gifts reach to the people whom he wanted to give. He gave the ruby to seamstress, sapphires to the play writer and the match girl.

The Swallow also gave the golden leaves of the Happy Prince to the poor and miserable people. In this way the Swallow was instrumental in lessening the miseries of the people.

Question 3.
The story of the Happy Prince is an indirect criticism of the insensitivity, selfishness and swallow thinking of man. Critically analyse the statement quoting examples from the story. (MP 2012)
Answer:
The Swallow saw the rich people making merry. They did not bother about the beggars sitting at their gates. Poor children dwelling in the dark lanes are starving. The rich people do not worry about them. Two little boys take shelter under a bridge to save themselves from rain but the watchman drives them away. Poor seamstress and match girl are not cared for nor the poor play writer. Thus, this statement is quite appropriate.

Question 4.
Did the Swallow go to Egypt? Give reasons. (MP 2009, 16)
Answer:
No, the Swallow did not go to Egypt. He had decided to stay with the Happy Prince for ever because, he gone blind. He would not leave the Happy Prince out of his deep love and regard for him. Moreover he lost his strength to fly and died at the feet of the Happy Prince.

MP Board Class 10th Special English Important Questions Chapter 2 The Happy Prince

Question 5.
To whom did the Happy Prince give the ruby and why? (MP 2013)
Answer:
There was a seamstress, far away in the little street. Her little son lay ill in the bed. He was suffering from fever. He was asking for oranges. He was crying because his mother could not afford to give him anything but river water. Therefore, the Happy Prince gave her the ruby.

Question 6.
What happened to the statue of Happy Prince at last? (MP 2017)
Answer:
The mayor and the town councilors pulled down the statue of Happy Prince. They decided to melt in the furnace. But the broken lead heart did not melt in the furnace and it was thrown in a dust heap along with the dead swallow.

Question 7.
What were the Happy Prince’s eyes made of? What did he do with them? (MP 2018)
Answer:
The Happy Prince’s eyes Were made of two bright sapphires. He gave one of the sapphires to the play wright who was feeling cold and hungry and was not able to write the play. He gave the second sapphires to a little match girl who was crying for her matches which fell into the gutter.

MP Board Class 10th English Important Questions

MP Board Class 10th Special English Important Questions Chapter 1 Goodwill

MP Board Class 10th Special English Important Questions Chapter 1 Goodwill

I. Answer the following questions in about 50 words:

Question 1.
Write the significance of the title ‘Goodwill’. (Imp.)
Answer:
Goodwill means pious conscience. A pure mind derives pleasure by doing noble deeds. It does so without any selfish intentions. It serves others who are in distress and gains pleasure by doing so. The sun and the moon bestow their bounty on all equally. Similarly a man of goodwill serves others without any discrimination. Such a person is the Gem of God’s creation.

Question 2.
What is the central idea of ‘Goodwill’? (Imp.)
Answer:
‘Goodwill’ means the ‘will’ that guides the ‘Mind’ (Jivatma) to do only that, what is good. One who is guided by the divine essence always does noble deeds. He always observes rituals and works selflessly. Goodwill also indicates towards a saintly mind. A good willed person never hopes for a reward or return of his deeds. He feels happy at the gains of others. He is a noble creation of God. His fleshly desires are always controlled by his mind.

MP Board Class 10th Special English Important Questions Chapter 1 Goodwill

II. Answer the following questions in about 25 words:

Question 1.
“That fearless spirit that lies in all creatures may that my mind resolve in what is good.” Explain.
Answer:
The divine soul lives in all creatures. The poet makes it to urge his mind to perform noble deeds.

Question 2.
Does’ the deathless flame in stanza II, line 2 refer to an everlasting flame, the flame of knowledge or to the soul that lies in all creatures? Give reasons.
Answer:
Yes, it refers to the flame of knowledge. It becomes clear by the following:
‘May that which is deep in knowledge, intellect, memory that, which is deathless flame in living beings’.

MP Board Class 10th English Important Questions

MP Board Class 10th General & Special English Important Questions with Answers

Madhya Pradesh Syllabus MP Board Class 10th General & Special English Important Questions with Answers.

MP Board Class 10th Special English Important Questions with Answers

MP Board Class 10th General English Important Questions with Answers